Data Strategy

Datagedreven werken? Hoe dan.

Nu er meer data beschikbaar is, maken veel organisaties de stap naar datagedreven werken. Niet alleen meer het onderbuikgevoel waarop beslissingen worden genomen. Juist het meenemen van inzichten die uit data komen en de menselijke factor die de richting van de organisatie bepalen.

Structurele verankering in de organisatie

Met data wil je uiteindelijk waarde creëren voor je organisatie. Wat is de toegevoegde waarde en wanneer ben je succesvol? Dat word alleen duidelijk als er sprake is van een gezamenlijk uitgangspunt, heldere definities en voldoende draagvlak in de organisatie.

Om bovenstaande helder te krijgen en je data strategie te bepalen kun je het Target To Data (TTD) model gebruiken om dat helder te krijgen en een roadmap voor de uitvoering. Bovendien heb je direct een structurele verankering in de organisatie, door de zogenaamde silo’s heen.

Learnings

Wij hebben ruime ervaring met het datagedreven maken van organisaties in verschillende branches. We delen graag onze learnings met je:

Start met een helder doel voor ogen

Een helder uitgangspunt dat door de organisatie wordt gedragen is belangrijk. Pas dan ga je kijken naar welke tooling en systemen daarbij het beste passen.

De basis op orde

Zorg er eerst voor dat de data in basis op orde is. Vaak komt data uit verschillende systemen, is er leveranciersafhankelijkheid en zitten er handmatige bewerkingen om de data te ontsluiten.

Stel de klant centraal

Ga niet vanuit de data analyseren, maar neem de klantdoelen als uitgangspunt.

Beschrijvende analyses geven al goede inzichten

Voorspellende analyses zijn niet altijd de eerste logische stap. Eerst terugkijken en het beschrijven van de huidige situatie (a.d.h.v. rapportages en dashboards) geeft vaak al goede inzichten voor de volgende stap.

Wil je meer weten over data strategie en datagedreven werken?

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Of wil je dat we een keer met je meekijken? Neem gerust contact op! Cmotions is onderdeel van Broad Horizon een heeft brede ervaring met de inhoud van datagedreven werken in verschillende branches.

Meer lezen?

Mogelijk zijn onderstaande artikelen over
dit onderwerp ook interessant voor je: