Microsoft Teams Roadmap 2020: dit komt eraan

Microsoft Teams is hard op weg om de populairste zakelijke applicatie van het moment te worden. Zo bereikte het record van aantal vergaderminuten onlangs naar gemiddeld 2,7 miljard (!) minuten per dag. Daarnaast is het aantal gebruikers van Teams in de periode eind februari tot maart zo’n drie keer sneller gegroeid dan andere periodes.

Naast de snelle groei in aantal gebruikers, groeit Microsoft Teams ook in het aantal nieuwe functies. Zo werd het onlangs mogelijk om achtergronden te gebruiken en werd er aangekondigd dat we straks met 9 mensen tegelijk in beeld kunnen videobellen.

True dook in Microsoft Teams roadmap om te onderzoeken wat voor moois er nog meer aan zit te komen. In dit artikel een selectie van nieuwe mogelijkheden in Teams waar wij met smart op zitten te wachten.

Microsoft Teams roadmap in 2020
De Microsoft Teams roadmap voor 2020 wordt regelmatig geüpdatet. Microsoft luister sterk naar de community waardoor er soms ook nieuwe functies bijkomen die aanvankelijk niet op de Microsoft Teams Roadmap stonden. Zodra er nieuwe functies zijn zullen wij deze blogpost updaten en als nieuwe functies gelanceerd zijn passen we het ook aan. Houd de blog dus regelmatig in de gaten!

Nieuwe Microsoft Teams functies
De Microsoft Teams roadmap bestaat uit drie onderdelen: functies die in ontwikkeling zijn, functies die geïmplementeerd worden en functies die nog geïmplementeerd moeten worden. Wij behandelen hier met name functies die nog in ontwikkeling zijn of die binnenkort geïmplementeerd worden.

Meerdere chatschermen
Een groot gemis binnen Microsoft Teams is dat je niet gemakkelijk kunt schakelen tussen chatschermen. Je moet het ene chatvenster sluiten om naar en volgende te gaan. De nieuwe functie multi-window chat brengt daar verandering in.

Met multi-window chat zijn individuele Teams chats te openen in een pop-up venster. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de workflow te stroomlijnen en om soepeler tussen conversaties te navigeren.

Verwacht: april 2020

Steek je hand omhoog
Online vergaderen werkt een stuk anders dan een offline vergadering. Wanneer laat je elkaar bijvoorbeeld spreken en hoe zit het als je een vraag tussendoor hebt in een grotere meeting? Er tussendoor praten kan erg storend werken.

Daarom komt binnenkort de ‘Raise hand’ functie in Microsoft Teams. Wanneer een participant zijn hand omhoog steekt verschijnt er en icoon naast zijn naam, wat een indicatie is dat iemand een vraag heeft of wat wil zeggen. Zowel de organisator als de aanwezigen kunnen de hand ook weer omlaag zetten.
In de Microsoft Teams roadmap valt te lezen dat de functie als eerst op desktopversies en browserversies beschikbaar zal zijn. En functie voor mobiel verschijnt later.

Verwacht: april 2020

Systeemaudio delen tijdens live-events
Een van de vele mooie functies in Microsoft Teams is het organiseren van live evenementen. En die functie wordt nog veel mooier, want binnenkort is het mogelijk om ook systeemaudio te delen. Dat houdt in dat je de audio van jouw apparaat als het ware kunt streamen naar de ander. Zit jij een lekker Spotify-nummer te luisteren en wil je het even delen zonder galm of verlies van audiokwaliteit? Dan biedt deze functie een uitkomst.

De optie zit al in het ‘normale’ Teams, maar wordt dus ook beschikbaar voor live-evenementen. Belangrijke info :de functie wordt alleen beschikbaar voor Presenters en Producers in live evenementen die vanuit en Windows Desktop Teams client gebruikmaken, zo valt te lezen in de Microsoft Teams roadmap.

Verwacht: eind april 2020

Video: een live-evenement starten met Microsoft Teams
Ben je benieuwd hoe je een live-video start? Bekijk dan deze video.

Participanten rapport downloaden
Als je met grote groepen vergadert kan het ontzettend handig zijn om te weten wie er is op komen dagen. Dit geldt in het bijzonder voor leraren die via Teams lesgeven. Het rapport is naderhand in en handig Excel-bestand te downloaden. Zo kan de presentator zich focussen op de ‘meeting’ (of les) zonder eerst alle koppen te tellen.

Verwacht: april 2020

Met meer dan 9 mensen videobellen
Vergader je op dit moment met meer dan 4 mensen en wil je videobellen? Dan heb je pech, want Microsoft Teams laat tot nu toe alleen 4 mensen op video. Pas als de persoon gaat praten komt deze in beeld. Niet echt persoonlijk.

Volgens de Microsoft Teams roadmap moet daar eind april of begin mei verandering in komen. Dan wordt het namelijk mogelijk om met 9 mensen tegelijk te videobellen.

Er wordt ook rekening gehouden met de bandbreedte en audiokwaliteit van de deelnemers. De kans dat je in beeld komt wordt groter als bandbreedte en audio van goede kwaliteit is. Investeer dus goed in je thuisnetwerk als je graag in beeld komt 😉

9 personen kunnen straks tegelijk videobellen in Microsoft Teams.

Verwacht: eind april / begin mei 2020

E-mailintegratie
Microsoft Teams is een geweldige manier om het aantal e-mails drastisch naar beneden te brengen. Korte vragen hoef je immers niet meer te mailen, maar een chatbericht volstaat. Desondanks kan het soms nodig zijn om de informatie tussen mail en Teams te stroomlijnen.

De nieuwe functies Teams-Outlook Email Integrations maken het delen van informatie tussen e-mail en chat een stuk gemakkelijker, aldus de Microsoft Teams roadmap. Je kunt e-mails delen naar Teams en Chats delen naar Outlook, inclusief bijlagen en naar elke kanaal of chatvenster.

Verwacht: ergens dit kwartaal

Real-time aanwezigheid status
Op afstand werken betekent vaak ook: asynchrone communicatie. Toch is het nodig om elkaar soms in real-time te spreken. Er komt een statusupdate die laat zien dat je ‘real-time’ beschikbaar bent. Hiermee kun je aantonen dat je op dat moment aanwezig bent om mee te chatten.

Verwacht: ergens dit kwartaal

Microsoft Teams voor Linux
Microsoft geeft ook gehoor aan de techneuten onder ons. Zo komt er ook een versie van Microsoft Teams voor Linux, een open-source besturingssysteem die onder andere veel in de techwereld wordt gebruikt.

In de Microsoft Teams roadmap staat wel dat functies iets beperkter zijn dan in de Windows- of Mac-versie van de app, maar alle basisfuncties (chat, meetings, videobellen), zitten erin. Ook kunnen Linux-gebruikers vanuit Teams direct Office-bestanden bewerken.

Verwacht: zeer binnenkort!

Dit is een artikel van ons zusterbedrijf True.

Op afstand leren

Met dit platform bieden wij jou de ruimte om al jouw vragen te stellen over de technische en sociale aspecten van thuiswerken. Ook delen we regelmatig inspirerende artikelen, blogs, video’s en webinars, die ons allen de komende tijd moeten helpen om een nieuwe realiteit te creëren. Op afstand, maar wel verbonden.

Op afstand werken

We merken bij onze klanten dat er veel vragen zijn over werken op afstand. Daarom hebben we een platform gemaakt over werken op afstand, met inspirerende artikelen, informatie en video’s. Houd ons werken-op-afstand-platform de komende tijd in de gaten voor meer inspirerende verhalen. We hopen hiermee jullie een stap verder te kunnen helpen.