Communiceren met Microsoft Teams in crisistijd

Om te communiceren in deze crisistijd nemen veel bedrijven maatregelen om dit zo effectief mogelijk te maken. Medewerkers worden verplicht om thuis te werken en dat levert toch een flink aantal vraagstukken op. Want hoe kun je het best online samenwerken met je collega’s? Microsoft Teams biedt een uitkomst. In dit artikel een overzicht met handige bronnen om met het populaire chatprogramma aan de slag te gaan.  

Wat is Microsoft Teams?

Microsoft Teams kun je zien als een centraal platform voor online samenwerking en communicatie. In de basis is het een chatprogramma, maar eigenlijk is het veel meer. Je kunt namelijk direct vanuit Teams samenwerken in documenten, videobellen, schermen delen en dat niet alleen binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Het is dan ook niet zo gek dat deze samenwerkingstool de afgelopen dagen flink is gedownload. Het beste nieuws is namelijk: het is gratis!   

Bekijk hier de video over Microsoft Teams.   

Microsoft Teams 6 maanden gratis   

Vanwege de coronacrisis is Teams nu kosteloos aan te vragen. Onder bijzondere omstandigheden stelt Microsoft namelijk bepaalde Office 365 licenties ter beschikking voor iedereen. Belangrijke side-note: eerder deze week waren er wat verstoringen in Microsoft Teams, maar die zijn inmiddels zo goed als opgelost. Microsoft heeft namelijk de kwaliteit van video’s verminderd zodat Teams een stuk stabieler draait.    

Voor individuen   

Voor individuen was Teams altijd al gratis. Als je een e-mailadres hebt van je werk of school kun je deze link gebruiken. Als je een Gmail of Outlook-mailadres hebt kun je aanmelden voor een freemium versie van Teams. Aanmelden kan met deze link.   

Voor IT-professionals   

Bovenstaande links werken prima voor kleinere organisaties, maar wanneer je een grotere organisatie hebt is vaak de IT-afdeling verantwoordelijk voor de uitrol. Het goede nieuws is dat Microsoft ook deze organisaties ondersteunt. Organisaties die nog geen Office 365 licenties hebbenkunnen een Office 365 E1 licentie aanvragen. En dat kan bij Broad Horizon! Neem hiervoor contact met ons op.   

Onderwijsinstellingen   

IT-professionals in onderwijsinstellingen kunnen de Office 365 A1 licentie aanvragen via deze link. Die versie is vrij beschikbaar voor iedere onderwijsinstelling. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van Microsoft Teams? Neem dan contact  met ons op.   

Video’s over Microsoft Teams  

Starten met een chatprogramma als Microsoft Teams is voor de ene persoon misschien eenvoudiger dan voor de ander. Gelukkig heeft Microsoft flink wat materiaal beschikbaar waardoor je het allerbeste uit Microsoft Teams kunt halen, ook als je niet zo nog niet zo thuis bent in dit soort programma’s. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste content die er op het web circuleert rondom Microsoft Teams. Hier een korte opsomming  

Werken met Microsoft Teams: de basis 

Een selectie van video’s waarin zowel gebruikers als teambeheerders de basis van Microsoft Teams uit krijgen gelegd. Hoe kun je het best gebruikmaken van de videobelfuncties? Hoe maak je effectief afspraken met Teams? En: hoe kun je als beheerder nieuwe Teams aanmaken? Bekijk het overzicht  

Teams uitgelegd door kinderen 

Nu de basisscholen zijn geslotenzijn er ook veel kinderen die les ontvangen op digitale manierenBijvoorbeeld via Teams. We hebben een video geselecteerd waarin kinderen uitleggen wat Teams is en hoe zij het inzetten om les te krijgen  

Microsoft Teams in het onderwijs  

Dat Teams bij uitstek geschikt is voor het onderwijs blijkt onder andere uit de grote hoeveelheid video’s die Microsoft heeft ontwikkeld voor deze branche. Zoals dit webinar voor IT-beheerders in het onderwijs. Alle ins- en outs leer je door het te kijken. En ook voor docenten zijn er genoeg video’s te vinden waarin je om leert gaan met online lesgeven via Microsoft Teams. We hebben daar deze selectie van gemaakt. 

Adoptieprogramma’s   

In sommige gevallen kan het helpen om medewerkers in een organisatie te trainen om gebruik te maken van Microsoft Teams. Bijvoorbeeld als er sprake is van mensen die minder vaak met technologie werken of mensen die gewend zijn om op een bepaalde manier met hun bestaande systemen te werken. Een adoptieprogramma kan hierbij helpen.   

Een adoptieprogramma zorgt ervoor dat de aangeschafte IT (in dit geval Teams) ook echt optimaal wordt gebruikt binnen de organisatie. Zo’n programma is eigenlijk altijd op maat, al bestaat het vaak uit deze onderdelen:   

  • Training: een training op maat met als doel ambassadeurs kweken. Als mensen namelijk enthousiast zijn over Teams dan werkt dat aanstekelijk. Vaak vindt de training plaats voordat de tool definitief wordt uitgerold. In het kader van #Corona gaat dit misschien allemaal in een iets sneller tempo dan normaal. 
  • Communicatie: ondersteuning om het draagvlak onder medewerkers te vergroten, zodat het gebruik van Microsoft Teams toeneemt. 
  • Monitoring: een onderdeel in adoptieprogramma’s is dat applicaties en licenties ook gemonitord worden, zodat helder wordt of medewerkers wel gebruikmaken van de tool of dat er misschien nieuwe licenties gekocht moeten worden. Zo kun je het effect van de adoptie meten. 

Bij Broad Horizon hebben we experts die zich dagelijks bezighouden met het vergroten van de inzet van technologie binnen organisaties. Neem gerust contact met ze op!  

Kleine kanttekening: fysieke bijeenkomsten bij een adoptieprogramma kan in sommige gevallen handig zijn. Corona heeft, in ieder geval deze weken, flink wat roet daarmee in het eten gegooid omdat veel organisaties nu al volledig vanuit huis werken. Dat hoeft echter niet te betekenen dat adoptie onmogelijk is. Er zijn namelijk genoeg inventieve manieren om dit alsnog aan te leren. 

Op afstand leren

Met dit platform bieden wij jou de ruimte om al jouw vragen te stellen over de technische en sociale aspecten van thuiswerken. Ook delen we regelmatig inspirerende artikelen, blogs, video’s en webinars, die ons allen de komende tijd moeten helpen om een nieuwe realiteit te creëren. Op afstand, maar wel verbonden.

Op afstand werken

We merken bij onze klanten dat er veel vragen zijn over werken op afstand. Daarom hebben we een platform gemaakt over werken op afstand, met inspirerende artikelen, informatie en video’s. Houd ons werken-op-afstand-platform de komende tijd in de gaten voor meer inspirerende verhalen. We hopen hiermee jullie een stap verder te kunnen helpen.