Business intelligence wordt everybody’s business

De cloud services van Broad Horizon

De ontwikkelingen rondom Selfservice Business Intelligence (SSBI) gaan razendsnel. In hoeverre heeft jouw bedrijf al koers gezet naar datagedreven werken, selfservice analyses en dashboards?

Om het succes van producten en diensten gericht te kunnen monitoren en verbeteren, is het cruciaal dat bedrijven de data die ze verzamelen met een hoge frequentie verwerken en analyseren. Dit gebeurt veelal met Excel. Een nadeel van Excel is dat de herkomst en betrouwbaarheid van de data niet altijd helder is. Doordat medewerkers belangrijke rapportages in lokale software beheren, ontstaat er een decentraal netwerk aan beschikbare informatie.

ACTIEGERICHTE INZICHTEN

Onder het mantra ‘five minutes to wow’ verovert Microsoft in een hoog tempo de markt met de Power BI Suite. Dit maakt het werken en beslissen met behulp van data toegankelijker dan ooit. Met Power BI bouw je herbruikbare (big) datamodellen, die snel antwoord geven op de belangrijkste vragen. Hierbij kun je gegevens uit verschillende bronnen combineren en geavanceerde berekeningen gebruiken. Tevens maak je de resultaten van een model op een aansprekende manier zichtbaar in dynamische, interactieve rapporten. Naast datamodellen en rapporten, bevat het Power BI- platform een belangrijke derde laag: dashboards. Het idee achter dashboards is dat onderdelen van rapporten kunnen worden gebundeld, zodat gebruikers rechtstreeks zicht hebben op de gegevens die het belangrijkst voor hen zijn.

ANALYSE, VISUALISATIE ÉN INTEGRATIE

Power BI heeft in korte tijd een plaats verworven in de door marktonderzoeksbureau Gartner samengestelde top-3 van selfservice BI-producten. Wat Power BI voor veel organisaties een voor de hand liggende keuze maakt, is dat ze in hun bedrijfsvoering al volop gebruikmaken van Microsoft-producten. Hierdoor kunnen zij naast de uitgebreide analyse- en visualisatiemogelijkheden – tevens hun voordeel doen met de naadloze integratie met Excel, SharePoint, OneDrive, Azure en Dynamics NAV, CRM en 365. Het mooie is dat zo ook databronnen zoals Facebook of Twitter benaderbaar gemaakt kunnen worden. Zo wordt data schijnbaar moeiteloos getransformeerd in actiegerichte inzichten.

Met Power BI haal je als bedrijf veel meer waarde uit Microsoft Dynamics en de in het CRM opgeslagen data. Voor deze systemen geldt dat de datastructuur primair is ingericht op de invoer en verwerking van gegevens en niet op het genereren van op maat gemaakte rapporten en dashboards. Bij het ophalen van grote hoeveelheden data bestaat bovendien het risico dat de database overbelast raakt en impact heeft op de werking van de applicatie. Vandaar dat er een extra stap nodig is om grote hoeveelheden data uit verschillende databronnen op een verantwoorde manier te ontsluiten voor analysedoeleinden.

KPI’S ALS STARTPUNT

Het succes van SSBI staat of valt met de manier waarop een organisatie omgaat met haar kritische prestatie-indicatoren (KPI’s). De BI-consultant moet hiertoe zoveel mogelijk in de huid van de doelgroep kruipen. Wat bepaalt het resultaat en succes? KPI’s laten zien in hoeverre de doelstellingen bereikt worden. Met behulp van Power BI wordt de set van KPI’s ‘gevoed’ vanuit de onderliggende applicaties en databases. Vervolgens krijgen deze data een ‘gezicht’ in de vorm van gemakkelijk te delen rapporten en dashboards. Daarnaast maakt Power BI het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk om een persoonlijke combinatie van analyses, bedrijfsrapportages en real-time informatie samen te stellen.

ANALYTISCHE SLAGKRACHT

Analyses met Power BI helpen organisaties om zaken meetbaar te maken. Belangrijk voor finance en verkoop, maar ook bijvoorbeeld voor marketing en HR. Door deze afdelingen in staat te stellen zélf vraagstukken te beantwoorden, wordt de analytische slagkracht enorm vergroot. Onze ervaren BI-specialisten helpen je graag bij het organiseren van de data en de backend.